Spin

Spin on Turun Science Fiction Seuran julkaisema scifiin, fantasiaan ja muuhun spekulatiiviseen fiktioon keskittyvä kulttuurilehti. Vuodesta 1977 saakka ilmestynyt Spin on alan vanhin julkaisu Suomessa.

Lehdessä julkaistaan muun muassa kotimaisia ja ulkomaisia sf/f-novelleja sekä arvosteluja, artikkeleja ja uutisia kirjoista, elokuvista, sarjakuvista ja muista harrastajakenttään liittyvistä asioista.

Ajankohtaista

12.3.2020

Spinin kehittämispäivää on siirretty. Uusi päivä on lauantai 2.5.

Suomen hallitus on tänään 12.3. kehottanut perumaan toukokuun loppuun asti kaikki yli 500 hengen tapahtumat ja välttämään harrastustoimintaa, jossa tulee ihmiskontakteja.

Vaikka Spinin kehittämispäivä on vain pienen ihmisryhmän tapahtuma (paikalle odotetaan noin 15 henkilöä), sen tekijätiimi on päättänyt siirtää kehittämispäivää. Emme halua tällä hetkellä kannustaa ketään matkustamaan tai kokoontumaan, ellei siihen ole aivan välttämätöntä tarvetta. Spinin kehittämispäivän on tarkoitus olla hauska ja rento tapahtuma, jossa ideoidaan yhdessä lehden tulevaisuuden linjoja, mutta sen pitäminen ei ole juuri tällä hetkellä täysin pakollista.

Uudeksi päiväksi on varattu lauantai 2.5. Spin seuraa viranomaisten tiedotusta ja toivoo, että tapahtuman järjestäminen on mahdollista toukokuun alussa.

Päivän ohjelmaan tulee myös todennäköisesti muutoksia. Toukokuun alussa on hyvä hetki aloittaa vuoden toisen numeron suunnittelu, joten uudet toimittajat pääsevät heti kunnolla mukaan uuden numeron ideoimiseen.

25.2.2020

Spin hakee joukkoonsa uusia toimittajia – Tule mukaan Spinin kehittämispäivään 14.3.2020!

Päivän aikataulu

13.00–13.30
Tapahtuma alkaa - Spinin esittely (vetäjänä Anna Mattila)

13.30–14.15
Ryhmäkeskustelua ja ideointi: Minkälainen haluamme Spinin olevan? (vetäjänä Sonja Vilmi)

14.15–14.30
Tauko

14.30–15.15
Jakautuminen kahteen ryhmään: Tekstisisältö (Anna Mattila & Suvi Kauppila) & Taitto ja kuvat (Milla Aalto & Sonja Vilmi)

15.15–16.15
Lounastauko (omakustanteinen)

16.15–16.30
Pyöreän pöydän keskustelu: Spinin toimituksen kommunikointitavat jatkossa

16.30–17.15
Uusien toimittajien perehdys

17.15–17.45
Spinin verkkoversion ideointia (vetäjänä Suvi Kauppila)

17.45–18.00
Tauko

18.00–18.45
Spinin rahoitus (vetäjänä Anna Mattila) Huom! Tätä ohjelmanumeroa varten voi ottaa mukaan oman kannettavan tietokoneen.

18.45 -->
Siirtyminen istuskelemaan johonkin baariin, jos innostusta löytyy!

Tapahtuman kuvaus

Spin etsii joukkoonsa uusia toimittajia, jotka ovat kiinnostuneita tekemään ja kehittämään Suomen pitkäikäisintä tieteis- ja fantasiakirjallisuuteen painottunutta lehteä.

Tule mukaan Spinin kehittämispäivään lauantaina 14.3.2020 noin klo 12–18. Tilaisuus järjestetään Terrakodilla, osoitteessa Rehtorinpellonkatu 4–6 B, 20500 Turku. Tarkempi aikataulu ilmoitetaan myöhemmin sähköpostiosoitteisiin, jotka kerätään ilmoittautumislomakkeessa.

Kehittämispäivään ovat tervetulleita kaikki Spinin toiminnasta kiinnostuneet henkilöt sekä kaikki Spinin toimituksen nykyiset jäsenet. Spinin toimintaa esitellään päivän aikana, joten uutukaiset saavat perehdytyksen lehteen. Samalla jokainen pääsee osallistumaan lehden sisällön ja ulkoasun ideointiin. Luvassa on rento päivä yhdessä tekemisen parissa!

Tapahtumassa on ilmainen kahvi-, tee- ja napostelutarjoilu. Ilmoita etukäteen ruokavaliostasi, jotta voimme ottaa sen huomioon.

Ilmoittaudu alla olevasta linkistä 8.3. mennessä, niin tiedämme tulostasi.

Ilmoittautumislomake

HUOM! Paikalle saa myös ilmestyä ilmoittautumatta, mutta varaudu silloin, ettei tarjolla välttämättä ole ruokavalioosi sopivaa naposteltavaa.

Etsimme henkilöitä, jotka ovat innostuneita tieteis- ja fantasiakirjallisuudesta, elokuvista, peleistä, sarjakuvista ja muista alaan liittyvistä asioista. Lehden toimituksessa pääset halutessasi tuomaan oman mielenkiintoisen nörttiharrastuksesi esille! Tehtäviä löytyy niin aloitteleville kirjoittajille kuin kokeneemmillekin tekijöille. Hyvä suomen kielen taito on tässä hommassa eduksi.

Etsimme erityisesti henkilöitä, jotka ovat kiinnostuneita lehden sisällön editoimisesta. Tykkäät oikolukemisesta ja sisällön hiomisesta ja pystyt löytämään karkeastakin tekstistä sen ytimen. Haluat kehittää itseäsi ja pystyt ottamaan vastuuta. Etsimme myös artikkelien ja arvostelujen kirjoittajia ja kuvittajia sekä avustajia, jotka voivat halutessaan sitoutua vähemmän Spinin tekoon.

Voit halutessasi lähettää juttunäytteitä tai vaikka blogisi linkin 13.3.2020 klo 18 asti osoitteeseen spin@tsfs.fi. Koska olemme myös kiinnostuneet kirjoittamisharrastuksensa alussa olevista tekijöistä, ei haittaa, vaikka sinulla ei vielä juttunäytteitä olisikaan. Into yhteiseen tekemiseen on tärkeintä!

Spin ilmestyy tällä hetkellä kaksi kertaa vuodessa painettuna. Spin myös suunnittelee aloittavansa pienimuotoisen verkkojulkaisemisen vuoden 2020 aikana. Toimituskunta kokoontuu muutaman kerran vuodessa suunnittelemaan uutta numeroa. Muuten viestittely hoidetaan sähköisesti.

Työ on luonteeltaan vapaaehtoistyötä, eli tekijöille ei makseta palkkioita. Jokainen lehden tekoon osallistunut toimittaja ja kirjoittaja saa lehdestä tekijänkappaleen ja pyydettäessä työtodistuksen. Vapaaehtoistoiminta on oiva lisä ansioluetteloon varsinkin uran alkuvaiheessa. Lehdessä julkaistuja juttuja myös voi käyttää työnäytteinä tulevaisuudessa.

Lisätietoja:

päätoimittaja Anna Mattila / spin@tsfs.fi
Tapahtuma Facebookissa

Tilaa Spin

Vuonna 2020 kaksi kertaa ilmestyvä, värikantinen, 50-70-sivuinen Spin sisältyy TSFS:n jäsenmaksuun, joka on 15 euroa vuodelle 2020 (alle 18-vuotiaille 7 euroa). Mikäli haluat liittyä jäseneksi, lisätietoja löydät täältä.

Spinin voi myös tilata ilman seuran jäsenyyttä hintaan 22 euroa. Tällöin maksa tilausmaksu Liedon Osuuspankkiin tilille FI34 4713 3020 0222 51 (BIC POPFFI22), viestiksi "tilaus" ja tilaajan nimi, ja ilmoita yhteystietosi joko em. liittymissivulta löytyvällä lomakkeella tai sähköpostitse osoitteeseen hallitus[at]tsfs.fi.

Kaikkien julkaistujen numeroiden sisällys- ja tekijätietoihin vuodesta 1977 alkaen voi tutustua Spinin arkistossa. Irtonumeroiden tilaamisohjeet ja -hinnat löytyvät varastomyynti-sivulta.

Ilmoita Spinissä

Haluatko tarjota lehteen materiaalia tai onko sinulla kysymyksiä liittyen lehden sisältöön? Ota siinä tapauksessa yhteyttä Spinin toimitukseen. Spinistä on myös mahdollista ostaa mainostilaa. Hinnat, aikataulut ja ohjeet löytyvät lehden mediakortista.