Nova-kirjoituskilpailu

Nova on aloitteleville kirjoittajille suunnattu palautteellinen science fiction- ja fantasianovellien kirjoituskilpailu. Kilpailun tarkoituksena on auttaa osallistujia kehittymään kirjoittajina ja nostaa sf/f-kirjoittajakenttään uusia nimiä. Kisa on tarkoitettu kirjoittajille, jotka eivät ole vielä julkaisseet omaa kaunokirjallista teostaan (julkaisut antologiassa tai omakustanteet eivät ole este osallistumiselle). Atorox-palkinnon voitto ja Portti-novellikilpailun ensimmäinen sija kuitenkin luetaan ansioiksi, joiden jälkeen kirjoittajaa ei voi pitää aloittelijana.

Palautetta annetaan kolmiportaisen mallin mukaan. Palkitut novellit (sijat 1–10) saavat palautteen tuomaristolta. Esiraadilta tuomaristolle edenneet, mutta sijoittumatta jääneet novellit saavat palautteen esiraadilta. Lisäksi Novan kotisivuilta löytyy edellisten esiraatien yleispalautteista koostuva kestoyleispalaute, jota päivitetään kunkin Nova-kilpailun jälkeen.

Novan järjestäjinä toimivat Turun Science Fiction Seura ry, Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry. sekä Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti ry.

Nova 2017

Vuonna 2017 kilpailu järjestetään jo kahdeksannentoista kerran.

Novan tuomaristoon kuuluvat tänä vuonna kirjailija Katri Alatalo, Atorox-voittaja Maiju Ihalainen, fandom-aktiivi Pasi Karppanen, vuoden 2015 Nova-voittaja Aleksi Kuutio ja kirjailija Mia Myllymäki. Kisassa on esiraati, joka karsii jatkoon pääsevät novellit tuomaristolle. Esiraatiin kuuluvat Katja Juusela, Camilla Kantola, Betty Marjamäki, Frida Maria Pessi ja Reetta Vuokko-Syrjänen.

Kilpailun deadline on sunnuntaina 4.6.2017 keskiyöllä.

Novellit tulee kirjoittaa suomeksi. Aihe on vapaa, kunhan se liittyy science fictioniin tai fantasiaan. Kisaan voi osallistua useammalla novellilla. Tekstit, joiden maksimipituus on 45 000 merkkiä välilyönteineen (noin 20 sivua), lähetetään viimeistään 4.6.2017 osoitteeseen novakilpailu (at) gmail (piste) com. Sähköpostin otsikoksi nimimerkki sekä novellin nimi, viestin leipätekstiin osallistujan nimi ja yhteystiedot, ja novelli sähköpostin liitteeksi rtf-tiedostona muodossa novellin nimi_nimimerkki.

Viralliset säännöt kannattaa lukea läpi, sillä esiraati tai tuomaristo voi hylätä sääntöjenvastaisen novellin.

Päivitys 15.11.2017:

Nova 2017:n voitto Katariina Heikkilälle

Valtakunnallisen Nova-novellikilpailun voittaja on Katariina Heikkilä novellillaan "Tuuliruhtinatar", joka on eheä ja hallittu fantasianovelli vanhasta tuuliruhtinattaresta, joka muistelee menneisyyttään. Toiseksi tuli Kai Seppänen novellilla "Kopio", ja kolmannen sijan sai Katariina Kotila novellilla "Hiekka".

Kahdeksattatoista kertaa järjestettyyn kilpailuun lähetettiin tänä vuonna yhteensä 133 novellia ympäri maata, ja jatkoon niistä pääsi 21. Finalistinovellit olivat aiheiltaan hyvin monenlaisia, ja tänä vuona kirjoittajia kiehtoi varsinkin aidon ja keinotekoisen, ihmisen ja koneen, tai tekniikan ja luonnon välinen raja.

Kilpailuun lähetettiin tänä vuonna poikkeuksellisen paljon tekstejä, jotka esiraadin oli pakko hylätä sääntöjen vastaisina. Suurin osa hylätyistä oli ylipitkiä, mutta sekaan mahtui myös muita tekstilajeja kuin novelleja, esimerkiksi runoja ja esseemäisiä pohdiskeluja. Muutamia kisatekstejä jouduttiin hylkäämään myös siksi, että esiraati ei löytänyt niistä spekulatiivista elementtiä edes etsimällä.

Tulokset:

  1. Katariina Heikkilä: Tuuliruhtinatar (200 €)
  2. Kai Seppänen: Kopio (100 €)
  3. Katariina Kotila: Hiekka (50 €)
  4. Ulla Susimetsä: Maisteri ja Routavallin mysteeri (40 €)
  5. Sanna-Liisa Asikainen: Sovitus (40 €)
  6. Anette Vehniäinen: Lupaan kertoa kaiken (40 €)
  7. Anna Ojalahti: Siskontyttö (40 €)
  8. Ville Lintunen: Aina minun (40 €)
  9. Pihla Tammisto: Puroitta valuu veri vuorilta(40 €)
  10. Emma Keski-Kuha: Sisäilmaongelma (40 €)

Lisätietoa saa kisan sihteeriltä Leila Paanaselta osoitteesta nova2017 (at) tsfs fi

Edellisten Nova-kilpailujen tulokset

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000